Kunde
Gecertificeerd
Gemotiveerd
Betrouwbaar
Over mij

Het gezicht achter Inborst Lactatiekunde

Wat ik als Neonatologieverpleegkundige al leerde over borstvoeding vond ik verbazingwekkend wetenschappelijk. Buiten een vertederend gevoel bij een voedend moeder en kind- koppel, is er namelijk zoveel wetenschappelijke onderbouwing dat ieder kind gemaakt is voor de melk van zijn of haar eigen moeder. Of is het nou andersom?  Tijdens mijn opleiding tot Lactatiekundige IBCLC werd ik nog eens bevestigd in wat ik eigenlijk uit de praktijk al wist; borstvoeding is op basis van de wetenschap het bedoelde vervolg op zwangerschap en bevalling. Ik heb een behoorlijke taak om aanstaande ouders hierover te informeren. Niet om ze te overtuigen, maar om ze de feiten over te brengen. Ik heb genoeg meegemaakt om te weten dat naast kennis, de situatie waarin men verkeert de tweede grote factor is, die invloed heeft op keuzes. De keuzes omtrent de voeding van een pasgeboren kind, bijvoorbeeld.

Persoonlijk

Kwestie van maatwerk

In tegenstelling tot bewijzen en onderzoeksresultaten is de situatie waarin men zit, iets persoonlijks. Dat vraagt om maatwerk. Als lactatiekundige wil ik graag feiten overbrengen, maar het proces waarin een gezin verkeert omtrent borstvoeding, respecterend en actief ondersteunen. Ouders en kinderen gewoon helpen bij wat zij willen en nodig hebben op dat moment. Het leuke van dit vak is dat het, hoe specialistisch ook, heel veelzijdig is. Borstvoeding geven is namelijk voor iedereen anders en gaat lang niet altijd vanzelf, zoals bijvoorbeeld bij ex-prematuren, kinderen met een ziekenhuisverleden of met aangeboren bijzonderheden. Sowieso is voor elk (kraam-)gezin een flinke dosis borstvoeding kennis bij de ouders, geen overbodige luxe. Vooral al vóórdat je middenin de praktijk zit, kan een prenataal consult en een informatiesessie over borstvoeding al voor vele overwinningen in de toekomst zorgen! Ik zou vereerd zijn aan die overwinningen een bijdrage te kunnen leveren.

Pink Ribbon

Steun voor Pink Ribbon

Als lactatiekundige heb ik het vaak over de keuze voor borstvoeding. Dat het zo gezond is voor het kind. De blauwdruk voor alle lichaamsprocessen wordt in de pakweg eerste twee levensjaren vastgelegd. Voor altijd. Borstvoeding zorgt voor een optimale print. Een leven lang heb je daar profijt van. Ik weet dat meer mensen van dit feit doordrongen raken. Laat die trend alsjeblieft doorgaan.

Die waarde van borstvoeding heeft ook een verdrietige keerzijde. Dat er door verkeerd beleid, stomme pech of andere nare omstandigheden onderweg, een punt komt waarop weinig meer te kiezen valt, is één ding. Super balen, maar dan zorgen we samen voor een mooie herinnering aan de tijd dat jullie het wél konden doen. (Toppers!!!!) Er is echter nog een andere groep ouders, die bij aanvang al 10-0 achter staat. Dolgraag zouden zij zelf hun kind (volledig) voeden, maar in hún geval is borstvoeding bij voorbaat een no-go. Of is er op zijn minst te verwachten dat het ‘hem niet helemaal gaat worden’. In mijn hart zijn de vrouwen met zo´n ‘borstenverhaal’. Ik heb het over aangeboren of verworven aandoeningen; van een misbruikverleden tot heftige cystevorming, ondraaglijke hormonale depressieklachten tot kwaadaardige tumoren en alles daartussenin. Aan al die vrouwen en hun omgeving wil ik laten weten: Je wordt gezien en je verdriet ook. Het pleidooi voor borstvoeding mag hier nooit aan voorbij gaan!

Met bovenstaande in mijn achterhoofd heb ik besloten om met Inborst Lactatiekunde de organisatie Pink Ribbon te steunen. Borstkanker treft momenteel 1 op de 7 vrouwen en heeft een immense impact. Pink Ribbon zet zich in voor hulp in alle facetten van de ziekte. Gezonde borsten zijn een groot goed, daar hoort iedereen zich bewust van te zijn.

0